Hvad er projektion & projicering?

Projicering er i høj grad et ubevidst fænomen, der også kan forstås som virkelighedsforvrængning, dvs. at man forvrænger (tilpasser) den ydre virkelighed, handlinger og medmennesker, så alt det "ydre" passer til de indre idéer, forestillinger og koncepter, man lever i forhold til.

 

Hvad er projektion og projicering?

Freud introducerede projicering som en psykologisk mekanisme, hvor vi overfører uacceptable tanker, følelser eller ønsker til andre. Når vi ikke kan acceptere bestemte dele af os selv, projicerer vi dem ubevidst over på andre for at undgå skyld, skam eller ubehag.

For eksempel kan en person, der er vred eller uhøflig, beskylde andre for at være det samme, uden at erkende, at det er deres egen adfærd, de kritiserer. Denne proces beskytter egoet ved at skubbe uønskede følelser væk fra os selv og over på andre.

Projicering af positive og negative kvaliteter

Projicering handler ikke kun om negative egenskaber. Vi kan også projicere positive kvaliteter, som vi ikke ser eller anerkender hos os selv. For eksempel, når vi idealiserer nogen og tror, at de er meget klogere eller stærkere, end vi selv er, kan det være et udtryk for, at vi undervurderer vores egen kapacitet.

Konsekvenserne af projicering

Problemet med projicering opstår, når vi begynder at forveksle vores egne følelser med virkeligheden. Vi begynder at se verden og andre mennesker gennem en linse af vores egne ubevidste følelser og overbevisninger, hvilket forvrænger vores opfattelse.

For eksempel kan en person, der er bange for at fejle, begynde at kritisere andres præstationer for at undgå at se sin egen usikkerhed i øjnene. Denne forvrængning kan skabe konflikter og misforståelser i relationer, fordi vi ikke er i stand til at se os selv objektivt.

Hvordan kan vi tage vores projiceringer tilbage?

En stor del af personlig udvikling handler om at blive bevidst om, hvilke følelser og egenskaber vi projicerer på andre. Jo mere vi erkender vores egne følelser og adfærdsmønstre, desto mindre projicerer vi.

At arbejde med vores egen skyggeside – de sider af os selv, vi ikke vil anerkende – er en vigtig del af at stoppe med at projicere. Når vi tager vores projiceringer tilbage, bliver vi bedre til at se både os selv og andre mere klart.

Hvad er projektiv identifikation?

Projektiv identifikation sker, når en person projicerer følelser eller egenskaber på en anden og på en eller anden måde får den anden til at handle i overensstemmelse med det projicerede. For eksempel kan en person, der føler sig magtesløs, projicere denne følelse over på en anden og manipulere dem til at føle sig magtesløse. Det er en mere aktiv form for projicering, der involverer en form for kontrol over den anden person.

Transferens – en speciel form for projicering

Transferens refererer til en særlig form for projicering, hvor gamle følelser og oplevelser fra tidligere relationer (ofte fra barndommen) overføres til nye relationer. Dette sker især i terapi, hvor klienten ubevidst overfører følelser fra tidligere relationer (som forældre eller søskende) til terapeuten. Når transferens opdages og bearbejdes, kan klienten begynde at skelne mellem gamle, ubevidste mønstre og den nuværende virkelighed.